Thursday, January 10, 2019

Kako da pasivno znanje engleskog aktiviram u što kraćem roku? Moj metod

Učili ste godinama engleski u školi ili na kursevima ali ga ipak ne govorite tečno? Želite da najpre dobro govorite i razumete engleski, a da kasnije razvijate veštine pisanja i čitanja? Ne planirate da budete profesor engleskog ili prevodilac? Ako klimate glavom, ovaj tekst je za Vas.

Profesor engleskog koji razume proces učenja znaće kako da, za relativno kratko vreme, aktivira Vaše pasivno znanje i to će dovesti do fluentnosti u govoru. Za tako nešto nisu potrebni udžbenici, nije potrebno da deklamujete glagol to be u sadašnjem vremenu, da dosledno dodajete nastavak – (e)s na treće lice jednine glagola u Present Simple li da razlikujete pridev od priloga. To je važno, ali ne za onog ko nema fluentnosti u govoru ni u osnovnoj komunikaciji.

Evo moje metode: 

Korak I - Razbijanje "mitova" u vezi sa učenjem jezika (Ne, nije potreban talenat za jezike da biste imali funkcionalno znanje jezika). Usvajanje delotvornih metoda, tehnika učenja i stava prema učenju (Razlikovanje ŽELJE za znanjem engleskog od CILJA. Ne, nije potrebno da svakodnevno satima učite jezik. Učenje ne mora i ne bi trebalo da bude neugodno; menjanje ograničavajućih uverenja, itd)

Trebalo bi najpre da aktivirate (automatizujete) reči i fraze koje znate šta znače i koje prepoznajete. Ostatak Spiska i Liste se uči kroz odabrani radni materijal. 

Korak III - Kratki aktuelni i zanimljivi tekstovi preko kojih ćete usvajati najpotrebnije reči i fraze (najščešće aktuelne vesti uz obavezan originalni video. Nema eksplicitne gramatike, odmah pričate o tekstu/prepričavate ga. Učite da vozite bicikl tako što ga VOZITE, a ne tako što učite O BICIKLU. Tako je i sa jezikom. Paradoksalno, što god se manje insistira na tačnosti govora, to učenik tačnije govori (zadovoljan svojim komunikativnim veštinama koje ulivaju novo samopouzdanje). "Poliranje" se radi nakon završenih osnovnih radova.

Korak IV - Proširivanje vokabulara i jezičkih konstrukcija preko tekstova namenjenih onima kojima je engleski jezik maternji. 

Pročitajte i: PRE NEGO ŠTO KRENETE NA ČASOVE ENGLESKOG...VAŽNO!

Milena Mićić, magistar engleskog jezika i književnosti, Banjaluka
Imate pitanje? Kontaktirajte sa mnom putem vibera: +387 66 206 050

No comments:

Post a Comment