Tuesday, November 26, 2019

NEVERBALNA KOMUNIKACIJA I UČENJE (ENGLESKOG) JEZIKA


Često zaboravljamo da se komunikacija odvija i na verbalni i na neverbalni način. Setite se da mala deca prvo neverbalno komuniciraju: osmehom, plačem, mahanjem, dodirom, pokazivanjem prstom, itd. Kada i dobro govorimo neki jezik, neverbalna komunikacija se podrazumeva. U stvari, često i mnogo više iskomuniciramo neverbalno nego verbalno. Zbog čega se onda neverbalna komunikacija izostavlja u nastavi engleskog jezika?

Od odraslih neretko čujem kako sa podsmehom govore o ljudima koji engleski govore i „rukama i nogama“ ne razumejući da je to prirodna i nezaobilazna prva faza u učenju jezika i kasnije, ukoliko se koristi s pravom merom, značajni dodatak bez kog govor zvuči neprirodno. Pored jezika tela, možemo koristiti i intonaciju da prenesemo poruku, npr. da potvrdnu rečenicu pretvorimo u upitnu.

Dakle, slobodno mahnite nekom da uđe ukoliko se ne možete setiti kako se kaže „Uđite!“. Ne morate čekati lekciju o postavljanju pitanja u engleskom („večito“ pitanje da li je „do you..., would you....ili „are you...“) da biste nekom ponudili kafu. Sa osmehom izgovorite „Coffee?“ uzlaznom intonacijom i podignite obrve. J



No comments:

Post a Comment